Jocurile de societate, cărți, șah, scrabble te fac mai deștept, pe termen lung: beneficiile confirmate de cercetători

de: Alexandru Puiu
05 12. 2019

Dacă obișnuiești să joci cu conștiinciozitate cărți, șah, scrabble, bingo sau diverse tipuri de board games, beneficiile pe termen lung sunt semnificative.

În contextul în care odată cu evoluția în vârstă se deteriorează abilitățile cognitive ale oamenilor, cercetătorii au căutat din totdeauna soluții pentru a încetini acel proces ireversibil. Conform unui studiu recent, soluția la problemă este mai relaxantă decât ar fi crezut cineva și implică o listă de jocuri pe care nu le neglijezi niciodată. Aceasta este concluzia unui studiu recent realizat în Scoția, citat de UPI.

Persoanele cu vârste de peste 70 de ani care practică în mod regulat jocuri de societate, inclusiv ”board games”, obţin scoruri mai mari la teste de evaluare a memoriei şi a abilităţilor cognitive în comparaţie cu cele care nu au printre preocupări astfel de activităţi, se arată în lucrarea scoțienilor.

„Jocurile de masă, de cărţi şi de cuvinte pot proteja oamenii de declinul cognitiv”, a declarat cercetătorul principal Drew Altschul de la Universitatea din Edinburgh. El a amintit totuşi că studiul pe care l-a condus este observaţional şi ”nu putem declara acest lucru cu certitudine”. ”Însă, cel puţin sunt distractive, ieftine şi, cu siguranţă, nu fac niciun rău”, a adăugat specialistul despre aceste activităţi.

Deși majoritatea jocurilor lăudate au un element de socializare intrinsec, cercetătorul este de părere că particularitatea benefică ține de jocurile efective, de modul în care funcționează și te obligă să gândești, mai mult decât de oamenii cu care te joci. Jocurile se pare că angajează în mod mai activ abilităţi precum memorarea, rapiditatea în gândire şi raţionamentul, a indicat omul de știință. „Aşadar, acest lucru se potriveşte cu ceea ce numim teoria ‘foloseşte sau pierzi’, conform căreia antrenarea abilităţilor mentale le menţine pe acestea în formă”, a explicat cercetătorul.

Deși nu a fost clasificat ca fiind un test perfect concludent, fără niciun echivoc, efortul din spatele concluziilor de mai sus a fost semnificativ. Testul s-a desfășurat pe o perioadă de 9 ani, pe 1100 de persoane cu vârste pe 70 de ani. Abilitățile cognitive și abilitatea de rezolvare a problemelor au fost măsurate la fiecare trei ani.

”Aşa cum activitatea fizică poate ţine la distanţă bolile cardiace, a fi activ mental poate avea acelaşi efect asupra demenţei”, a notat Rebecca Edelmayer. ”Se pare că sarcinile provocatoare şi complexe, sau chiar lucruri precum jocurile de strategie, necesită funcţii cognitive multiple ce pot oferi cele mai mari beneficii oamenilor, pe măsură ce îmbătrânesc”, a spus directorul științific din cadrul Alzheimer`s Association.